Ce este condensul ?

Stii picaturile acelea de apa pe care le vezi pe unele ferestre ? Stii apa aia care ti se aduna pe sticla si de la care ti se face mucegai ? Acela este condensul… mai jos ai definitia stiintifica dar asta nu te prea ajuta, asa ca mergem mai departe.

Condensul este definit ca si procesul fizic prin care vaporii sau un gaz se transforma in lichid. Daca temperatura unui obiect (in cazul de fata sticla) scade sub ceea ce este cunoscut ca “temperatura punctului de roua” pentru o umiditate relativa data a aerului, vaporii de apa din aer se transforma in picaturi de apa pe suprafata acelui obiect. Dimensiunea acestor picaturi variaza in functie de cantitatea de apa prezenta (de umiditate).

Condensul este o problema intalnita uneori, in momentul in care se inlocuiesc vechile ferestre.  Am auzit de nenumarate ori ca „ferestrele alea vechi erau mai bune ca nu faceau condens”. Motivul pentru care nu faceau condens este ca batea vantul pe langa ele. Vechile ferestre erau atat de proaste incat nu izolau mai deloc, de aceea au si fost schimbate.

Un lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca STICLA NU PRODUCE APA ! Nici macar micul croitoras din „7 dintr-o lovitura” nu poate sa stoarca apa din sticla termopan. Deci, nu sticla produce condens ! Condensul este produs de conditiile de caldura, umezeala si aerisire din casa.

Ce poti face ?

In primul rand este important ca spatiul in care ai aceasta problema cu condensul, sa fie bine incalzit.  Cu cat este mai ridicata si constanta temperatura din incapere, cu atat scad sansele de a se produce condens. Sunt foarte putine incaperile bine incalzite in care sa se produca condens.

In al doilea rand trebuie sa pastrezi sub control umiditatea din incapere. Orice sursa de apa, indiferent ca discutam de flori, renovare (apa folosita la tencuiala, mortar, adeziv pentru gresie/faianta), sau chiar o baie care are usa spre living/camera sunt o sursa importanta de umiditate.

In al treilea rand este o problema de aerisire. O aerisire corespunzatoare a locuintei este importanta pentru eliminarea condensului. Cu cat spatiul respectiv este mai bine aerisit, cu atat nivelul de umiditate este mai scazut. Cu cat nivelul de umiditate este mai scazut, cu atat e mai putin probabil sa ai condens.

Studiu de caz 1.

Sa luam ca si exemplu un caz in care nu se vedea condens pe ferestrele unei locuinte decat in week-end. In timpul zilelor lucratoare, cand mergeam sa constatam „problema”, nu se producea condens pe ferestre. In week-end eram sunati de client ca sunt pline geamurile de apa. Era clar ca este o cauza independenta de ferestre.

Evrika : una dintre bai era cu intrare direct din living. Acea baie era folosita de musafirii veniti peste week-end pentru a face baie, dar nici unul dintre ei nu inchidea usa „ca nu era aer in baie”. Bineinteles ca aburii iesiti in incapere se transformau pe timpul noptii in condens.

Caz solutionat : umiditatea excesiva era cauza producerii condensului (chiar si Sherlock Holmes ar fi mandru de noi).

Studiu de caz 2.

Persoana nemultumita : o doamna pensionara, care si-a pus niste ferestre ieftine cu un mester ca e mica pensia. In acest caz nu era vina mesterului dar, din pacate sunt foarte multe persoane care o patesc si mesterul este de vina.

Pana aici nici o problema. Doar ca se producea foarte mult condens pe ferestre, de aceasta data foarte des. Nu avea un caracter ocazional… condensul era o constanta.

Dupa o discutie „in curtea scolii”, simpatica pensionara a inceput un adevarat ritual de aerisit in casa. „Ritualul” era simplu : trebuia sa aeriseasca de 3 ori pe zi, cu toate geamurile deschise, timp de 3 minute. In acest fel aerul umed „si nu neaparat curat” din casa era schimbat cu aer proaspat „si nu neaparat curat” de afara.

Dupa cateva zile… ferestrele mele nu mai fac condens ! Evrika ! 

Caz solutionat : datorita aerisirii corecte a locuintei nu a mai fost suficienta umiditate in aer pentru a se produce condens.

In concluzie…

condensul este produs datorita conditiilor de caldura, umezeala si aerisire necorespunzatoare din casa.

Condensul nu este produs de ferestre !

Deci daca vrei sa scapi de picaturile alea mici de apa care iti umple sticla de la ferestre trebuie sa te asiguri ca ai o temperatura, umiditare si aerisire corespunzatoare la tine acasa.

Am actualizat acest articol pentru a fi mai relevant pentru tine si nu am vrut sa stergem informatiile „vechi”. Mai jos gasesti cateva randuri care s-ar putea sa fie relevante pentru tine in continuare.

Condensul in interior.

Principala cauza a formarii condensului in interiorul unei cladiri este un nivel ridicat al umiditatii in combinatie cu o temperatura scazuta in exterior, care duce la racirea sticlei din interior pana la nivelul temperaturii punctului de roua. Cele mai predispuse incaperi la acest fenomen sunt baile si bucatariile.

Cum pot controla condensul ?

Principala metoda de a reduce condensul este de a imbunatati nivelul de incalzire si de ventilatie al unei incaperi. O alta metoda este utilizarea unei sticle eficiente energetic, cu emisivitate redusa – LowE care face ca pierderile de caldura prin aerul dintre foile de sticla sa fie mai mici. Aceasta reduce riscul aparitiei condensului prin pastrarea unei temperaturi mai ridicate a sticlei de la interior.

Prezenta condensului pe sticla termopan in cadrul unui ansamblu de tamplarie PVC nu inseamna ca sticla nu este de calitate, din contra este un semnal ca sticla termopan este eficienta din punct de vedere termic, ca reduce pierderile de caldura prin suprafata de sticla.

Formarea condensului in interiorul geamului termopan (intre foile de sticla) indica faptul ca aerul sau gazul din spatiul dintre sticle nu mai este bine sigilat. Intre foile de sticla vor intra impuritati care vor reduce dramatic tansparenta sticlei iar condensul va fi mai tot timpul prezent intre fetele 2 si 3 ale foilor de sticla. Acesta este un proces ireversibil care duce la obligativitatea schimbarii geamului termopan. In conditii de garantie inlocuirea sticlei dare prezinta acest defect este suportata de catre producator.