condensul-sticla-termopan

Condensul, eterna problema a ferestrelor termopan.

Ce este condensul ?

Condensul este definit ca si procesul fizic prin care vaporii sau un gaz se transforma in lichid. Daca temperatura unui obiect (in cazul de fata sticla) scade sub ceea ce este cunoscut ca “temperatura punctului de roua” pentru o umiditate relativa data a aerului, vaporii de apa din aer se transforma in picaturi de apa pe suprafata acelui obiect. Dimensiunea acestor picaturi variaza in functie de cantitatea de apa prezenta (de umiditate).

Condensul in interior.

Principala cauza a formarii condensului in interiorul unei cladiri este un nivel ridicat al umiditatii in combinatie cu o temperatura scazuta in exterior, care duce la racirea sticlei din interior pana la nivelul temperaturii punctului de roua. Cele mai predispuse incaperi la acest fenomen sunt baile si bucatariile.

Cum pot controla condensul ?

Principala metoda de a reduce condensul este de a imbunatati nivelul de incalzire si de ventilatie al unei incaperi. O alta metoda este utilizarea unei sticle eficiente energetic, cu emisivitate redusa – LowE care face ca pierderile de caldura prin aerul dintre foile de sticla sa fie mai mici. Aceasta reduce riscul aparitiei condensului prin pastrarea unei temperaturi mai ridicate a sticlei de la interior.

Prezenta condensului pe sticla termopan in cadrul unui ansamblu de tamplarie PVC nu inseamna ca sticla nu este de calitate, din contra este un semnal ca sticla termopan este eficienta din punct de vedere termic, ca reduce pierderile de caldura prin suprafata de sticla.

Formarea condensului in interiorul geamului termopan (intre foile de sticla) indica faptul ca aerul sau gazul din spatiul dintre sticle nu mai este bine sigilat. Intre foile de sticla vor intra impuritati care vor reduce dramatic tansparenta sticlei iar condensul va fi mai tot timpul prezent intre fetele 2 si 3 ale foilor de sticla. Acesta este un proces ireversibil care duce la obligativitatea schimbarii geamului termopan. In conditii de garantie inlocuirea sticlei dare prezinta acest defect este suportata de catre producator.

s-ar putea sa te mai intereseze din aceeasi categorie : 

condensul-sticla-termopan
POST profile termopan
POST profile termopan
coeficient-de-transfer-termic
POST-armatura-profil-cercevea-usa
POST profile termopan