Ce diferenta este intre profile ?

Facem un scurt rezumat al lucrurilor care conteaza cand alegi profilele pentru ferestrele tale. Sunt lucruri importante care pot face diferenta : clasa profilului, adancimea de montaj, armatura folosita, grosimea pachetului de sticla suportat, numarul de camere.

Clasa : grosimea peretelui exterior al profilului

Ferestrele si usile sunt executate din profile PVC care au o anumita grosime a peretelui exterior si o anumita densitate. Clasa profilului este un factor foarte importat in alegerea ferestrelor, am putea spune chiar decisiv, alaturi de adancimea de montaj.

Astfel profilele sunt impartite in 3 clase din punct de vedere al grosimii peretelui :

  • clasa A : grosimea peretelui exterior de minim 3mm (recomandat pentru ferestre in conditii de temperatura mai scazute pe timpul iernii)
  • clasa B : grosimea peretelui exterior de minim 2,8mm
  • clasa C : fara nici un fel de cerinta (recomandat in zone cu clima calda)

In conditiile de clima din Romania ar trebui folosite doar profile clasa A.

Adancimea de montaj

Adancimea de montaj o reprezinta grosimea profilului… cat este de lat profilul.  Intr-un zid cu grosimea de 30cm, ferestrele ocupa in general intre 60mm – 92mm adancime de montaj.

Adancimile de montaj cel mai frecvent intalnite sunt 60, 70, 73, 76, 80, 82, 85, 92.

Este foarte important sa tii cont de clasa profilului in momentul in care alegi adancimea de montaj. Adancimea de montaj – fara clasa A a profilului – este o solutie de compromis pe care nu ti-o recomandam.  Intelegem ca „e mai ieftin” insa sunt cateva dezavantaje importante pe care le primesti la pachet.

Spre exemplu, un profil clasa B cu adancimea de 80 sau 82mm va avea performanta mai slaba decat un profil de 76mm clasa A, sau chiar unul de 70mm.

POST profile termopan

Numarul de camere

Ferestrele din PVC sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat lemnul sau aluminiul. Profilele din care sunt executate, sunt compartimentate la interior in mici camere de aer. Aceste compartimente creeaza mai multe perne de aer, care duc la o eficienta energetica ridicata.

Timp de multi ani de zile s-a pus accentul pe numarul de camere : „cate camere au termopanele ?„. Este o abordare gresita, dat fiind faptul ca sunt foarte importante adancimea de montaj si clasa profilului. Numarul de camere nu trebuie ignorat in totalitate, in ideea in care un profil cu 3 camere nu are cum sa izoleze foarte bine. Pe de alta parte nu trebuie sa uitam ca profile clasa A cu 3 camere nu exista, deci ar trebui eliminat din lista de optiuni.

Coeficientul de transfer termic

Pentru cele mai multe persoane, coeficientul de transfer termic este doar o cifra. O cifra care nu inseamna mare lucru daca nu stii la ce sa te raportezi, sa iti dai seama daca este de bine sau daca este de rau. In principiu, cu cat coeficientul de transfer termic (K) este mai mic, cu atat sunt mai mici pierderile de caldura.

In general profilele din PVC au K cuprins intre 0.86 si 1.7 Wm2k.

Ferestrele si usile folosite pentru case eficiente energetic (sau case pasive) un valori cat mai mici ale indicelui K. Este recomandat sa pui pret pe valoarea K a profilului, valoarea K a sticlei si valoarea K a intregii ferestre.

in concluzie…

alegerea profilelor pentru ferestre trebuie sa tina cont in primul rand de clasa profilului si adancimea de montaj !!

Numarul de camere

Profilele folosite pentru constructia ferestrelor sunt in primul rand impartite dupa numarul de camere : 3, 4, 5, 6, 7 camere, insa un factor foarte important de care trebuie sa tinem cont este adancimea constructiva a profilului.

Pentru a creste proprietatile de izolare ale unui ferestre nu este suficienta cresterea numarului de camere de la 4 la 5, daca nu este crescuta si adancimea constructiva a profilului de la 60mm la peste 70mm. La fel si pentru profilele cu 6 camere de care ar trebui sa aiba latimea peste 80mm, dar de fapt au 70mm.

Pentru a nu fi pacaliti de ‘strategiile de marketing’ folosite pe piata va recomandam sa evitati profilele termopan cu 5 camere pe adancime constructiva de 60mm .