Cum îmi aleg termopanele ? Ce diferență este între profile ?

POST profile termopan

Alegerea profilelor pentru ferestrele tale nu este tocmai ușoară. Încercăm sa te ajutăm să îți fie mai ușor. Facem mai jos un scurt rezumat al lucrurilor care contează când alegi profilele pentru ferestrele tale. Sunt lucruri importante care pot face diferența, deci dacă vrei să îți alegi niște ferestre de calitate ar trebui să ții cont de detaliile de mai jos :

  1. clasa profilului (grosimea peretelui exterior al profilului)
  2. adâncimea de montaj a profilului
  3. numărul de camere de aer (compartimentarea profilului)
  4. coeficientul de transfer termic
  5. pachetul de sticlă cu care se echipează ferestrele
  6. armătura folosită în interiorul profilului de PVC

1. Clasa : grosimea peretelui exterior al profilului

Un prim detaliu foarte important este clasa profilului. Ferestrele și usile sunt executate din profile PVC care au o anumită grosime a peretelui exterior și o anumita densitate a miezului de PVC. Clasa profilului este un factor foarte importat în alegerea ferestrelor, am putea spune chiar decisiv (alături de adâncimea de montaj). Astfel, profilele clasa A sunt recomandate în primul rând dacă dorești echiparea ferestrelor cu pachet de sticlă termopan cu 3 foi de sticlă. Folosirea profilelor clasa A este recomandată și pentru ferestrele din zone cu clima mai rece, cu diferențe de temperatură între vară – iarnă de la -10 la +30 grade Celsius.

Astfel, profilele sunt împărțite în 3 clase, din punct de vedere al grosimii peretelui :

  • clasa A : grosimea peretelui exterior de minim 3mm (recomandat pentru ferestre în condiții de temperatură mai scăzute pe timpul iernii)
  • clasa B : grosimea peretelui exterior de minim 2,8mm (recomandat în zone cu clima mai caldă)
  • clasa C : fără nici un fel de cerință

În condițiile de climă din România ar trebui folosite doar profile clasa A.

2. Adâncimea de montaj

Al doi-lea aspect important în alegerea corectă a profilului este adâncimea de montaj. Adâncimea de montaj o reprezintă grosimea profilului… cât este de lat profilul.  Într-un zid cu grosimea de 30cm, ferestrele ocupă în general între 60mm – 92mm adâncime de montaj. Adâncimile de montaj cel mai frecvent întâlnite sunt 60, 70, 73, 76, 80, 82, 85, 92.

Este foarte important să ții cont de clasa profilului în momentul în care alegi adâncimea de montaj. Adâncimea de montaj – fără clasa A a profilului – este o soluție de compromis pe care nu ți-o recomandăm.  Înțelegem că „e mai ieftin” însă sunt câteva dezavantaje importante pe care le primești la pachet.

Spre exemplu, un profil clasa B cu adâncimea de 80 sau 82mm va avea performanțe mai slabe decât un profil de 76mm clasa A !

3. Numărul de camere

Ferestrele din PVC sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât lemnul sau aluminiul. Profilele din care sunt executate, sunt compartimentate la interior în mici camere de aer. Aceste compartimente creează mai multe perne de aer, care duc la o eficiență energetică ridicată.

Timp de mulți ani de zile s-a pus accentul pe numărul de camere : „câte camere au termopanele ?„. Este o abordare greșită, dat fiind faptul că sunt foarte importante adâncimea de montaj și clasa profilului. Numărul de camere nu trebuie ignorat în totalitate, în ideea în care un profil cu 3 camere nu are cum sa izoleze foarte bine. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că profile clasa A cu 3 camere nu există, deci ar trebui eliminate din lista de opțiuni.

4. Coeficientul de transfer termic

Pentru cele mai multe persoane, coeficientul de transfer termic este doar o cifră. O cifră care nu înseamnă mare lucru dacă nu știi la ce să te raportezi, să îți dai seama dacă este de bine sau dacă este de rău. În principiu, cu cât coeficientul de transfer termic (Uf sau K) este mai mic, cu atat sunt mai mici pierderile de căldură.

În general profilele din PVC au Uf cuprins intre 0.86 si 1.7 Wm2k.

  • profile cu 3/4 camere + adâncime de 60mm au în general un Uf de 1,5-1,7 W/m²K
  • profile cu 5/6/7 camere + adâncime de 70mm au un coeficient de transfer termic de 1,2-1,3 W/m²K.
  • profile cu 6 camere + adâncime de peste 80mm reduc coeficientul Uf la valori sub 1 W/m²

Ferestrele și ușile folosite pentru case eficiente energetic (sau case pasive) au valori cât mai mici ale indicelui Uf. Este recomandat sa pui preț pe valoarea Uf a profilului, valoarea Ug a sticlei și valoarea Uw a întregii ferestre.

în concluzie…

alegerea profilelor pentru ferestre trebuie să țină cont în primul rând de clasa profilului și adâncimea de montaj !!