Ce este valoarea Uw ? (coeficient de transfer termic)

coeficient-de-transfer-termic

Pe ofertele de pret pe care le primesti pentru ferestre, pe diferite site-uri si bloguri pentru ferestre si usi termopan, gasesti acest indice U. Indicele U este un indice care te ajuta sa cunosti eficienta energetica a ferestrelor tale : eficienta sticlei (Ug), eficienta ramei ferestrei/profilului (Uf) sau eficienta energetica a ferestrei (Uw).

Valoarea Uw (coeficient de transfer termic)

Valoarea Uw este data de cantitatea de caldura (energie) care se pierde printr-o suprafata de 1 m² in fiecare secunda, in anumite conditii de temperatura (interioara si exterioara) si se masoara in W/m²K. Cu cat este mai mica aceasta valoare, cu atat pierderea de energie prin tamplarie este mai redusa.

Trebuie sa fii atent la aceste detalii cand studiezi oferta de pret pentru ferestre. Uw se refera la pierderea de caldura a intregii ferestre sau usi termopan. Uw este diferit de coeficientul de transfer termic Ug al sticlei sau al profilului Uf. In calculul coeficientului Uw intra urmatoarele componente: Ug sticla + Uf profil.

Pentru imbunatatirea acestui coeficient Uw, avand in vedere ca sticla termopan are 75% in medie pondere in suprafata reperului de tamplarie, alegeti un geam termopan sau tripan cu proprietati termice superioare.

coeficient-de-transfer-termic

Mai jos sunt trecute valorile Uw pentru 2 tipuri de sticla termopan (24mm si 40mm cu 3 foi de sticla). Aceste valori iti arata ca pierderile de caldura, prin intermediul sticlei, sunt cu 80% mai mari daca alegi pachetul cu 2 sticle in loc de cel cu 3 sticle.
Uf de 1.1 W/m²K 24mm Float 4 + Argon 16 + LowE 4
Uf de 0.6 W/m²K 40mm Float 4 + Argon 14 + LowE 6 + Argon 12 + LowE 4

In concluzie…

Este o idee buna sa optezi pentru un pachet cu 3 sticle daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi scazute. Atentie, totusi, la tipul de profil pe care il folosesti : nu orice profil se preteaza pentru asa ceva ! Mai multe informatii despre asta gasesti in articolul pe care il vom pregati in curand pentru tine.

Poti sa citesti mai multe detalii aici despre : Cum imi aleg termopanele – ce diferenta este intre profile ?