condensul-sticla-termopan

Ce este condensul ?

Ce este condensul ? Știi picăturile acelea de apă pe care le vezi pe unele ferestre ? Știi apa aia care ți se adună pe sticlă și de la care ți se face mucegai ? Acela este condensul… mai jos ai definiția lui dar asta nu te prea ajută, așa că putem sa trecem mai departe dacă vrei să afli mai multe detalii. 😊

Condensul este definit ca procesul fizic prin care vaporii sau un gaz se transforma în lichid. Dacă temperatura unui obiect (în cazul de față sticla) scade sub ceea ce este cunoscut ca “temperatura punctului de rouă” pentru o umiditate relativă dată a aerului, vaporii de apă din aer se transformă în picături de apă pe suprafața acelui obiect. Dimensiunea acestor picături variază funcție de cantitatea de apă prezentă (de umiditate).

Condensarea este procesul prin care vaporii de apă din aer sunt transformați în apă în stare lichidă. Wikipedia

Condensul este o problemă întâlnită uneori, în momentul în care se înlocuiesc vechile ferestre.  Am auzit de nenumărate ori că „ferestrele alea vechi erau mai bune că nu făceau condens”. Motivul pentru care nu făceau condens este că bătea vântul pe lângă ele. Vechile ferestre erau atât de proaste încât nu izolau mai deloc, de aceea au și fost schimbate.

Un lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că sticla nu produce apă! Nici măcar micul croitoraș din „7 dintr-o lovitură” nu poate să stoarcă apa din sticla termopan 😊. Deci, sticla nu produce condens ! Condensul este produs de condițiile de căldură, umezeală și aerisire din casă.

Ce poți face ?

  1. În primul rând este important ca spațiul în care ai această problemă cu condensul, să fie bine încălzit.  Cu cât este mai ridicată și constantă temperatura din încăpere, cu atât scad șansele de a se produce condens. Sunt foarte puține încăperile bine încălzite în care să se producă condens.
  2. Trebuie să păstrezi sub control umiditatea din încăpere. Orice sursă de apă, indiferent că discutăm de flori, renovare (apa folosită la tencuială, mortar, adeziv pentru gresie/faianță), sau chiar o baie care are ușa spre living/cameră sunt o sursă importantă de umiditate.
  3. Ține cont că este și o problemă de aerisire. O aerisire corespunzătoare a locuinței este importantă pentru eliminarea condensului. Cu cât spațiul respectiv este mai bine aerisit, cu atât nivelul de umiditate este mai scăzut. Cu cât nivelul de umiditate este mai scăzut, cu atât e mai puțin probabil să ai condens.
  4. A patra variantă ar fi să îți echipezi ferestrele cu grile hidro-reglabile, care sa permită circulația aerului umed. În acest caz este și un mic dezavantaj, datorat pierderilor de căldură care se produc prin intermediul acestor grile.
  5. În al cincilea rând, poți să faci o alegere înțeleaptă atunci când îți cumperi geamuri termopan. Poți să le echipezi pachetul de sticlă cu baghetă calda Warm Edge. Asta înseamnă ca zona cea mai rece a sticlei este eliminată, prin înlocuirea distanțierului din aluminiu cu un distanțier din material compozit. În concluzie, reduci foarte mult riscul să îți mai apară condens pe sticlă.
  6. A șasea opțiune pe care o ai este să îți echipezi tâmplăria cu pachet cu sticlă triplă, cu grosimea de peste 40 mm. Coeficientul de transfer termic este cu aproximativ 40% mai bun, deci pierderile de căldură sunt mai mici. Astfel, temperatura sticlei din interiorul casei nu o sa mai fie suficient de scăzută încât să se poată produce condens.

Ultimele doua optiuni sunt valabile doar daca nu ti-ai cumparat inca ferestrele, evident. 🙂

Studiu de caz nr. 1

Să luăm ca exemplu un caz în care nu se vedea condens pe ferestrele unei locuințe decât în week-end. În timpul zilelor lucrătoare, când mergeam să constatăm problema, nu se producea condens pe ferestre. În week-end eram sunați de către client că sunt pline geamurile de apă. Era clar ca este o cauză independentă de ferestre.

Evrika : una dintre băi era cu intrare direct din living. Acea baie era folosită de musafirii veniți peste week-end pentru a face baie, dar nici unul dintre ei nu închidea ușa pe motiv „ca nu era aer în baie”. Bineînțeles că aburii ieșiți în încăpere se transformau pe timpul nopții în condens.

🔟 Caz soluționat : umiditatea excesivă era cauza producerii condensului (chiar și Sherlock Holmes ar fi mândru de noi).

Studiu de caz nr. 2

Persoana nemulțumită : o doamnă pensionară, care și-a pus niște ferestre ieftine cu un meșter că e mică pensia. În acest caz nu era vina meșterului dar, din păcate sunt foarte multe persoane care o pățesc și meșterul este de vină.

Până aici, nici o problemă. Doar că se producea foarte mult condens pe ferestre, de această dată foarte des. Nu avea un caracter ocazional… condensul era o constantă.

După o discuție „în curtea școlii”, simpatica pensionară a început un adevărat ritual de aerisit în casă. „Ritualul” era simplu : trebuia să aerisească de 3 ori pe zi, cu toate geamurile deschise, timp de 3 minute. În acest fel aerul umed „și nu neapărat curat” din casă era schimbat cu aer proaspăt „și nu neapărat curat” de afară.

După câteva zile… ferestrele mele nu mai fac condens ! Evrika ! 

🔟 Caz soluționat : datorită aerisirii corecte a locuinței nu a mai fost suficientă umiditate în aer pentru a se produce condens.

In concluzie…

Condensul nu este produs de ferestre sau uși! Condensul se produce datorită condițiilor de căldură, umezeală și aerisire necorespunzătoare din casă !

Deci…

subliniem… dacă deja ai ferestre termopan și vrei să scapi de picăturile alea mici de apă, trebuie să te asiguri că ai o temperatură, umiditate și aerisire corespunzătoare la tine acasă!

Am actualizat acest articol pentru a fi mai relevant pentru tine și nu am vrut să ștergem informațiile „vechi”. Mai jos găsești câteva rânduri care s-ar putea să fie relevante pentru tine în continuare.Condensul in interior.

Principala cauza a formarii condensului in interiorul unei cladiri este un nivel ridicat al umiditatii in combinatie cu o temperatura scazuta in exterior, care duce la racirea sticlei din interior pana la nivelul temperaturii punctului de roua. Cele mai predispuse incaperi la acest fenomen sunt baile si bucatariile.

Cum pot controla condensul ?

Principala metoda de a reduce condensul este de a imbunatati nivelul de incalzire si de ventilatie al unei incaperi. O alta metoda este utilizarea unei sticle eficiente energetic, cu emisivitate redusa LowE care face ca pierderile de caldura prin aerul dintre foile de sticla sa fie mai mici. Aceasta reduce riscul aparitiei condensului prin pastrarea unei temperaturi mai ridicate a sticlei de la interior.

Prezenta condensului pe sticla termopan in cadrul unui ansamblu de tâmplărie PVC nu inseamna ca sticla nu este de calitate, din contra este un semnal ca sticla termopan este eficienta din punct de vedere termic, ca reduce pierderile de caldura prin suprafata de sticla.

Formarea condensului in interiorul geamului termopan (intre foile de sticla) indica faptul ca aerul sau gazul din spatiul dintre sticle nu mai este bine sigilat. Intre foile de sticla vor intra impuritati care vor reduce dramatic tansparenta sticlei iar condensul va fi mai tot timpul prezent intre fetele 2 si 3 ale foilor de sticla. Acesta este un proces ireversibil care duce la obligativitatea schimbarii geamului termopan. In conditii de garantie inlocuirea sticlei dare prezinta acest defect este suportata de catre producator.